b

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Stawiam na zielone !

Teraz mamy wielki sezon na pyszne szparagi.
Ja stawiam na zielone, bo dla mnie są smaczniejsze i delikatniejsze od białych szparag.



Młode, zielone, świeże, prosto z targu .. Rozkosz w kuchni.
Nawet nie trzeba ich obierać.



Do osiągnięcia pełni smaku potrzebujemy jajka od radosnej kury z wolności, masło klarowane do usmażenia jajek i do podsmażenia bułki tartej z zmielonymi orzechami laskowymi. To właśnie dodanie orzechów powoduje, że dobrze nam znany zestaw, nabiera nowego charakteru.
Bo diabeł tkwi w szczegółach :-)



Voila ! Podano do stołu :-)) Pycha, uwierzcie mi na słowo albo same spróbujcie :-)



Tak sobie pomyślałam, zielony to kolor nadziei ... dobrze tydzień się zaczyna.
Więc życzę Wam dużo nadziei :-))

Wolffianka

30 komentarzy:

  1. Pominąwszy jaja kurzęce, których nie znoszę wprost w formie "sadzanej" :-) całość to jedna wielka poezja... Pyszota czyli:-)
    Jasne, że zielony to dobra wróżba na cały tydzień:-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Sadzanej" czy "siadzanej" ???
      Pyszota, pyszota zapraszam !

      Usuń
    2. W zasadzie to jaja są sadzone:-), ale w "U pana boga w ogródku" a może "... za piecem" ? Gosposia przeboskiego Księdza mówi, że na obiad będą ziemniaki i jajka "sadzane" i tak mi zostało:-) Ale pewnie co kraj to obyczaj:-) Więc możesz i "siadzać" jaja:-D

      Usuń
    3. najpierw jaja musiały być "siadzane" upieram się :-))))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Czyli masz jeszcze jeden powód by lubić wiosnę :-)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Poczęstowałabym, ale już znikły :-)

      Usuń
  4. NIGDY nie jadłam, jakoś mi ich wygląd nie przekonuje;))
    Choć ich smaku jestem szalenie ciekawa;)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z warzyw mogę wszystko i wygląd mi nie przeszkadza :-))
      czekam na młode, polskie ziemniaczki ...
      jak lubisz brokuły to i szparagi będą Ci smakowały

      Usuń
  5. A wiesz, że spróbuję, kolejny raz zrobię podejście. Co roku kupuję i jakoś się przekonać do szparagów nie mogę, ale tak smakowicie u Ciebie się prezentują, że się skuszę ;)))
    Uściski :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwi ja też miałam kilka podejść do nich nim zasmakowały mi
      ja mam takie wrażenie, że do niektórych smaków człowiek dorasta bądź po prostu gusta mu się zmieniają
      chciałabym, żeby przeszedł mi smak słodyczy ... niestety wierna jak pies kupuję, najgorsze w tym, że ja je jem !!

      Usuń
  6. w takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę spróbować ))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super, wiosenne danie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu nadchodzi sezon na nasze warzywa ! Teraz Polska :-)))

      Usuń
  8. Pycha..moja rodzina nie może już patrzeć na szparagi a ja bym jadła i jadła, w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oli to może zdradzisz na swoich stronach swój przepis na szparagi ?
      :-)

      Usuń
  9. Hmmm, a zastanawiałam się, co tym razem przyrządzić ze szparagów kupionych ostatnio. dzięki z pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. tak zielony kolor nadziei bardzo go lubie i szparagi w końcu musze podac na stół ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę wprowadzić szparagi do mojej kuchni,jakoś mnie ominęły-zainspirowałaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś gotowałyśmy z siostrą szparagi i im dłużej się gotowały, tym były twardsze, więc czekałyśmy, czekałyśmy i... musiałyśmy się obyć smakiem, bo nie dawały się zjeść. Odtąd nigdy nie zagościły w mojej kuchni, a chyba szkoda, bo na Twoich zdjęciach tak apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były białe ? generalnie szparagi trzeba obrać, najlepiej obieraczką, bo są łykowate
      Moje były naprawdę delikatne, nic nie musiałam z nimi robić
      Życzę powodzenia :-))

      Usuń
  13. pięknie i smacznie wyglądają...a ja nie umiem ich robić...zawsze miałam białe..może czas kupić "nadzieję"?:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też stawiam na nadzieję ...w kuchni i w życiu :-))

      Usuń
  14. Bardzo apetycznie:)))
    Goszcze u Ciebie pierwszy raz, teraz juz bede zagladac regularnie
    Pozdrowienia i serdecznosci
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe przyjęcie moich poczynań
      Do miłego& następnego :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :-)
Do miłego & mam nadzieję następnego !